Succesvol de Duitse grens over met ervaren specialisten en het ING Export Game. 

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese basis. Ook dit jaar is ING weer als partner aanwezig op de Duitslanddag. Hier informeren ze ondernemers aan de hand van kennissessies over duurzaamheid en mobiliteit en geven ze inzicht in succesvol expanderen in duitsland aan de hand van het ING Export Game. Wij spraken alvast met Wouter Van Aggelen, Head of International Public & Government Affairs bij ING over hoe de financiële instelling Nederlandse ondernemers ondersteunt bij het zakendoen in Duitsland. 

 

Waar ligt de expertise van ING als het gaat om zakendoen in Duitsland?

De expertise bij ING zit ‘m vooral in de jarenlange ervaring van de ING-specialisten zelf. Wij beschikken over een groot netwerk dat wij inzetten om ondernemers verder te helpen. Duitsland is een belangrijk exportland, dichtbij maar op sommige fronten toch ook ver weg. Kennis en ervaring op dit gebied delen wij graag.

 

Waar lopen Nederlandse ondernemers veelal tegenaan bij de eerste stappen over de Duitse grens?

Nederlandse ondernemers kunnen de Duitse cultuur onderschatten of gaan ervan uit dat deze hetzelfde is als de Nederlandse. De Duitse cultuur is echter een stuk formeler en er is over het algemeen meer respect voor titels. Daarnaast heb je een stapje voor als je Duits spreekt in plaats Engels en Duitsers hebben naam zeer punctueel te zijn. Dit zijn belangrijke items waar rekening mee gehouden moet worden. 

Waar kunnen bedrijven die in Duitsland actief (willen) zijn het beste bedrijfsfinanciering aanvragen? In Duitsland of in Nederland?

Waar financieren –  in Nederland of Duitsland –  hangt volledig van de situatie af. Dit is iets wat per case bekeken moet worden en daar kan de International Business Desk van ING over adviseren.

 

ING spreekt tijdens een kennissessie op de Duitslanddag onder andere over duurzaamheid en succes in duitsland. Wat zijn ING’s doelen op dit gebied?

Als bank willen wij toonaangevend zijn bij het werken aan een duurzame toekomst voor ons bedrijf, onze klanten, de samenleving en het milieu. Dat doen wij aan de hand van de volgende punten: 

Stripverhaal met een man op een raket en een fles in zijn hand. Startpunkt is een routekaart die bestaat uit een netwerk van mensen, media en bedrijven, gesymboliseerd door pictogrammen voor de artikel succes in duitsland

Ondernemers kunnen tijdens de Duitslanddag het ING Export Game spelen. Hoe bereidt dit spel ondernemers voor op expansie naar Duitsland?

Bij het realiseren van internationale ambities komt er veel kijken, zoals wetgevingen, andere culturen, een nieuwe markt en het vinden van de juiste zakenpartner. Hoe maak je als ondernemer de juiste keuzes? En welke risico’s komen daarbij kijken? Al deze aspecten hebben wij verwerkt in dit spel en komen aan bod.Samen met ons kruip je in de huid van een internationale ondernemer en doorloop je tijdens de Export Game de vier belangrijkste basisfases van internationaal ondernemen. Tijdens de game (duurt zo’n 45 minuten) krijg je een inkijkje op het gebied van exporteren en internationaal ondernemen.De belangrijkste items komen aan bod zodat de basis gelegd wordt voor een gedegen plan om het buitenland te veroveren.