Waarom zou je Duits leren? 

Daar zijn genoeg redenen voor te bedenken: Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner, Duits is de grootste taal binnen de EU en de kans is groot dat je in je werk te maken krijgt met Duits. Om de taal de aandacht te geven die het verdient, organiseert de Actiegroep Duits elk jaar de Dag van de Duitse taal. Dit jaar op 10 oktober met als thema Spiele und Games. Want ook die sector groeit hard in Duitsland.   

Duits heeft 120 miljoen moedertaalsprekers in Europa. Bovendien zijn Duitsland en Nederland belangrijke handelspartners. Vorig jaar bereikte het Duits-Nederlandse handelsvolume een record van ruim 220 miljard euro. Nederland staat op plek drie als Duitslands belangrijkste handelspartner, na China en de VS. Duitsland staat voor Nederland op nummer één.  

Populariteit van Duits 

Maar ondanks de nauwe banden met Duitsland, gaat de populariteit van het Duits achteruit. Zo lees je steeds vaker over scholen die geen Duits meer aanbieden vanwege het lage aantal scholieren dat het vak kiest of het gebrek aan docenten. Want ook het aantal studenten Duits wordt kleiner. En dat is geen goed teken. In het bedrijfsleven is namelijk nog altijd veel vraag naar Duitssprekend personeel. Hoewel Duitsers steeds beter Engels spreken, waarderen ze het nog altijd wanneer ze in het Duits worden aangesproken en heb je een enorme stap voor op je concurrentie.  

Ondernemers over het belang van Duits 

Daarmee is de Duitse taal belangrijk voor ondernemers. Dat vertelt ook Stefan van Schooten, commercieel directeur bij Pip Studio: “Ik heb mijn internationale carrière te danken aan mijn kennis van Duits”. Hij vertelt dat hij sinds zijn studie altijd internationaal heeft gewerkt. Al vanaf het begin is hij betrokken bij Pip Studio, het design merk dat ook in Duitsland een succesformule is. “Wanneer je met je bedrijf wilt expanderen, is Duitsland een logische eerste markt. Het spreken van de taal is daarbij essentieel.”  

Dat ziet ook Martin de Boer, directeur verhuur en group marketing bij Europarcs. “Ik merk het in het dagelijks leven met Duitse collega’s en contacten. Duitsers kunnen best een woordje Engels, maar als het lastig wordt, gaan ze liever over op het Duits – bijvoorbeeld bij onderhandelingen. Als je daarin mee kunt gaan, heb je een enorme stap voor. “En dat merken we ook bij onze uitbreidingsplannen in Duitsland. Met Duits kom je verder.”  

Duitslanddag 

Daarom wordt er ook op de Duitslanddag in Amersfoort op 10 oktober stilgestaan bij de Dag van de Duitse taal. Ondernemers gaan in gesprek met scholieren, een docent Duits vertelt over de huidige ontwikkelingen van het schoolvak en moderator Klaas van Kruistum spreekt in het Duits met de nieuwe Duitse ambassadeur in het kader van ‘Klaas kan alles’.  Hiervan worden podcasts opgenomen die vervolgens in de les gebruikt worden of terug te luisteren zijn voor iedereen die interesse heeft in de Duitse taal.  

Game-industrie 

Dat de Dag van de Duitse taal dit jaar als thema Spiele und Games heeft, is omdat de game-industrie in beide landen boomt. Met een omzet van bijna tien miljard euro in 2022, is Duitsland Europa’s belangrijkste gaming-markt. Wereldwijd staan ze op de vijfde plek. Daarnaast speelt bijna zestig procent van de Duitsers tussen zes en 69 jaar computergames. Scholen kunnen via de website machmit.nl/quiz inspiratie opdoen om invulling aan deze dag te geven en op de dag zelf als klas aan de quiz over gamen deelnemen.  

Waarom Duits? 

Waarom je dus Duits zou leren? Het is een interessante en mooie taal. Maar bovendien is het economisch belang erg groot. Dat maakt het leren van Duits een goede investering in je carrière en voor het bedrijf waar je werkt of gaat werken.