Plenaire zaal Plenair
Klaas van Kruistum
Dagvoorzitter
blank
Lucas Bolsius
Burgemeester Amersfoort
Gemeente Amersfoort
blank
Markus Sadowski
Commercieel Manager Duitsland bij Efteling
Efteling Deutschland
blank
Günter Gülker
Directeur
Duits-Nederlandse Handelskamer
Plenaire zaal Plenair

Opening met o.a. Klaas van Kruistum, de burgemeester van Amersfoort en Efteling

Voertaal: Nederlands

De dag over zakendoen in Duitsland wordt om 9.00 uur geopend door Günter Gülker, directeur van de DNHK, en Lucas Bolsius, de burgemeester van Amersfoort. Aansluitend is er een panelgesprek met o.a. Efteling. Wat het geheim is achter het succes van de Efteling op de Duitse markt? Daarover spreekt Markus Sadowski, Commercieel Manager voor Duitsland bij de Efteling. Hij vertelt tijdens het openingspanel op de Duitslanddag over de strategische stappen van de Efteling bij de oosterburen.

Klaas van Kruistum is dagvoorzitter van de Duitslanddag 2022 in Amersfoort. Hij is bekend van veel verschillende radio- en televisieprogramma’s voor jong en oud. Binnenkort zal Klaas dan ook weer te zien zijn in met een nieuwe seizoen van het naar hem vernoemde programma Klaas Kan Alles: een stoer populairwetenschappelijk kinderprogramma over alles wat snel, groot, apart, interessant en verbazingwekkend is. Ook was hij te zien als presentator van o.a. ZappLive, Checkpoint en De Rekenkamer. Daarnaast was hij deelnemer van Wie Is de Mol? in 2016.

Lucas Bolsius is een Nederlands historicus, bestuurder en CDA-politicus. Sinds 31 augustus 2010 is hij burgemeester van Amersfoort. In 2022 is hij beëdigd voor de derde ambtstermijn als burgemeester van Amersfoort. Hij studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was lid van de ARJOS, en later van het CDJA. In 1982 werd hij lid van de deelgemeenteraad in Rotterdam. Bolsius was jongerenvertegenwoordiger bij de VN. Hij werd persvoorlichter van NOVIB, journalist bij Het Binnenhof en verslaggever bij Radio Rijnmond. In 1993 was hij directeur van Holland Trade Bridge in Vietnam en in 1994 was hij hulpverlener bij Memisa in Rwanda. Van 1995 tot 1998 was Bolsius lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. In 2002 werd hij wethouder van de gemeente Rotterdam. In 2006 werd hij opnieuw wethouder met de haven, financiën, buitenruimte, sport en organisatie in zijn portefeuille. Naast het burgemeesterschap bekleedt hij diverse (onbezoldigde) nevenfuncties waaronder Voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten.

Markus Sadowski is als Commercieel Manager Duitsland bij Efteling verantwoordelijk voor Marketing en Sales in het buurland. Hij voltooide zijn academische carrière in de opleiding ‘Toerisme en Eventmanagement’ aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Deze studie leverde Markus niet alleen diepgaande specialistische kennis op, maar spreekt hierdoor ook vloeiend Nederlands. Sinds zijn studie werkte Sadowski onder andere bij voetbalclub Alemannia Aachen en Nestlé Purina, waar hij waardevolle ervaring opdeed in verschillende marketing- en klantenbindingsfuncties. Sinds oktober 2022 maakt Markus deel uit van het internationale marketing- en salesteam van de Efteling als Commercieel Manager Duitsland. In deze rol levert hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van strategieën gericht op het vergroten van het marktaandeel en de zichtbaarheid van de Efteling in Duitsland.

Günter Gülker is sinds 2013 directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Daarvoor vervulde hij diverse functies bij de DNHK en was hij plaatsvervangend directeur bij de Zuid-Afrikaanse Handelskamer in Johannesburg. Na het eindexamen volgde Günter een industriële opleiding en studeerde hij bedrijfskunde in zowel Nederland als Duitsland.