De rol van het innovatie-ecosysteem voor een succesvolle markttoetreding in Duitsland

Het betreden van de Duitse markt biedt enorme kansen voor Nederlandse bedrijven, gezien Duitsland’s positie als de grootste economie van Europa en een wereldwijde industriële leider. Een succesvolle markttoetreding vereist echter meer dan alleen een sterk product—het vraagt om begrip van de lokale zakelijke omgeving, toegang tot netwerken en het benutten van middelen om de complexiteit van de markt te doorgronden. Hier speelt een innovatie-ecosysteem, zoals dat in Dortmund, een cruciale rol.

 

Het belang van een innovatie-ecosysteem
Een innovatie-ecosysteem bestaat uit onderling verbonden organisaties en instellingen die innovatie bevorderen en bedrijven ondersteunen. Voor bedrijven die een nieuwe markt zoals Duitsland betreden, kan het deel uitmaken van een ecosysteem een verschil maken. Het biedt toegang tot kennis, middelen en netwerken die groei versnellen, risico’s verminderen en bedrijven helpen zich aan te passen aan lokale omstandigheden.

 

De Innoclub: jouw toegangspoort tot innovatie
De gloednieuwe Innoclub is een platform dat fungeert als een matchmaker tussen gevestigde bedrijven, partners, universiteiten en onderzoeksinstituten in Dortmund. Dit acceleratorprogramma ondersteunt de groei van veelbelovende scale-ups die klaar zijn voor de volgende stap.

Voor Nederlandse bedrijven is de Innoclub een onschatbare bron, die toegang biedt tot een breed netwerk van experts, partners en potentiële klanten. Het bevordert samenwerking, stimuleert innovatie en helpt bedrijven een sterke aanwezigheid op de Duitse markt te vestigen.

 

Het Welkomstpakket: Op maat gemaakte ondersteuning voor markttoetreding
De Economische Ontwikkelingsorganisatie van Dortmund biedt een uitgebreid Welkomstpakket om buitenlandse bedrijven te ondersteunen bij hun toetreding tot de Duitse markt. Het pakket omvat een bepaalde periode van een virtueel kantoor, dat gebruikt kan worden voor het opzetten van een bedrijf, en nog eens zes maanden gratis gebruik van een fysieke werkplek in Dortmund. Zo kunnen bedrijven zich onderdompelen in het ecosysteem, netwerken opbouwen, hun bedrijf starten en zich aanpassen aan de Duitse markt. Bovendien kan gratis ondersteuning worden geboden bij locatiekeuze, culturele verschillen, begeleiding bij het vinden van potentiële partners en toegang tot evenementen.

 

Een sterk partnernetwerk: de sleutel tot succes
Het innovatie-ecosysteem van Dortmund wordt versterkt door een sterk netwerk van partners, waaronder startups, industriële leiders, onderzoeksinstellingen, investeerders en overheidsinstanties. Dit netwerk biedt Nederlandse bedrijven toegang tot expertise, middelen en marktinzichten, wat hun kansen op succes in Duitsland aanzienlijk vergroot. Door samen te werken met lokale partners kunnen Nederlandse bedrijven een concurrentievoordeel behalen en succesvol zijn op de Duitse markt.

SPREKERS

Anna-Sophie Bettmann
Christian Klose
Unterstützung von Unternehmen, Startups und Investoren