Een beproefde route voor Nederlandse ondernemers naar Baden-Württemberg.

Nederlandse bedrijven adviseren over het ontsluiten van de markt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Dat is wat Yannick Heller dagelijks doet bij Unternehmens-und Investorenservices von Baden-Württemberg International (BW_i). Daarbij brengt hij ondernemers en netwerkenorganisaties met belangrijke contacten uit de regio met elkaar in contact.

 

Kunt u de activiteiten van BW_i kort voor ons samenvatten?

BW_i ziet zichzelf als een actieve en integratieve vormgever van de toekomst en levert een belangrijke bijdrage aan de succesvolle ontwikkeling van de staat. Ons doel is Baden-Württemberg zichtbaarder, aantrekkelijker en veerkrachtiger te maken als locatie voor bedrijfsleven en wetenschap in de mondiale concurrentie. We willen nieuwe spelers aantrekken, lokale bedrijven en wetenschappelijke instellingen versterken en ze ondersteunen en begeleiden bij hun internationalisering.

Hoe kunt u Nederlandse ondernemers helpen die de Duitse markt willen betreden?

Een uitgebreide marktanalyse is een van de eerste stappen die we zetten in het begeleidingsproces. BW_i verbindt Nederlandse bedrijven vervolgens met relevante zakenpartners en industriële netwerken, bijvoorbeeld op het gebied van milieutechnologie, lichtgewichtconstructies of elektromobiliteit. Wij hebben een brede kennis van de regionale industrie en houden veel netwerkgesprekken om potentiële investeerders in contact te brengen met samenwerkingspartners, of het nu gaat om de ontwikkeling van een gemeenschappelijk produkt of de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming.

Daarnaast zijn wij het eerste aanspreekpunt voor vragen over Baden-Württemberg als vestigingsplaats en verstrekken alle relevante informatie over de locaties. Als er belangstelling is voor het openen van een vestiging in Baden-Württemberg, bieden wij ondersteuning bij bijvoorbeeld de zoektocht naar de meest geschikte locatie en geven wij advies over juridische kwesties rond het openen van een vestiging.

Kunt u een goed voorbeeld geven van een Nederlands bedrijf dat werd gesteund door de BW_i ondersteund?

Vorig jaar ondersteunden wij het bedrijf 247TailorSteel bij de opening van zijn vestiging in de buurt van Ulm (tussen Stuttgart en München). Het bedrijf uit Varsseveld is actief in de metaalbewerking en biedt geïndividualiseerde metaalproducten op maat. 247TailorSteel maakt daarbij ook gebruik van AI-oplossingen.

Naar welke sectoren is de vraag het grootst in Baden-Württemberg?

De nadruk ligt tegenwoordig op projecten op het gebied van duurzame energieproductie en elektromobiliteit. Zo steunen wij momenteel een aantal bedrijven die zich bezighoudt met waterstof- en batterijcellen. Dankzij onze sterke gezondheidssector zijn voornamelijk life sciences-, medische technologie- en biotechnologiebedrijven geïnteresseerd in uitbreiding naar het Duitse zuidwesten.

Wat is de meest voorkomende fout die Nederlandse (of andere buitenlandse) bedrijven maken bij hun intrede in Duitsland?

Juridische en bureaucratische kwesties zijn vaak een uitdaging voor buitenlandse ondernemingen. Daarom is het zinvol om een lokale partner te hebben die ondernemers in contact kunnen brengen met bijvoorbeeld advocaten, vertalers of adviseurs. Vooral bij projecten met een hoge tijdsdruk is het belangrijk om vooraf alle goedkeurings- en planningsprocessen door te nemen, om er efficiënt op te kunnen reageren. Als BW_i, ondersteunen wij met onze ervaring en brengen potentiële investeerders in een vroeg stadium in contact met de overheid en de goedkeuringsinstanties om te zorgen voor een soepel afwikkelingsproces.

profielfoto Yannick Moebus, Project Manager (FDI Attraction Strategy & Corporate Development) bij Baden-Württemberg International (BW_i)

 

 

 

 

 

Yannick Heller
Project Manager (FDI Attraction Strategy & Corporate Development)
Baden-Württemberg International (BW_i)

 

 

 

Standhouder Baden-Württemberg International (BW_i)