zoektocht naar Duits personeel

Op zoek naar Duits personeel? Dat gaat anders dan in Nederland. Want hoewel Duitsers en Nederlanders in veel opzichten op elkaar lijken, zitten er wel degelijk verschillen in de aanpak voor werving en selectie. Op de Duitslanddag spreken Helex Advocaten & Rechtsanwälte over juridische en culturele do’s & don’ts op het gebied van werving en selectie. Wij spraken advocaat Marije van der Tol alvast over hoe ze bedrijven ondersteunen bij hun zoektocht naar personeel in Duitsland.

Waar lopen Nederlanders vaak tegenaan bij het aannemen van personeel in Duitsland?

Op het eerste gezicht lijken onze culturen aardig hetzelfde. We zijn buren en verstaan elkaars taal redelijk of maken ons verstaanbaar in het Engels. Maar er zijn zeker verschillen. Bij het aannemen van personeel in Duitsland merken Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld dat de sollicitaties formeler verlopen, en dus ook de verwachtingen van de kandidaten daarover. En dat kan moeizaam zijn. Want het Nederlandse bedrijf wil wel een kandidaat die zich straks kan voegen in de eigen informelere bedrijfscultuur. Dat is naar mijn ervaring voor de Nederlanders vaak een uitdaging. 

Wat is volgens u het grootste verschil tussen Duitsland en Nederland als het gaat om werving & selectie?

In Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van meerdere mediakanalen tegelijk om een vacature onder de aandacht van de juiste doelgroep te brengen. Nederlanders zijn daarin behoorlijk proactief. In Duitsland vindt de werving en selectie met name via één à twee grote jobboards plaats en veel minder via social media. Je zou kunnen zeggen dat recruiters in Duitsland wat meer afwachtend zijn dan in Nederland. En in het selectieproces zie ik als grootste verschil de formelere aanpak. Om als bedrijf aan goede kandidaten in Duitsland te komen, is het van belang dit te weten.

Op welke manier kan Helex Nederlandse ondernemers ondersteunen die de Duitse markt willen betreden?

Wij combineren kennis van het Duitse en van het Nederlandse recht met praktische ervaring aan beide kanten. Dat is een vrij unieke combinatie. Om een voorbeeld te noemen: na jarenlang als arbeidsrechtadvocaat in Nederland werkzaam te zijn geweest, was ik van 2011 tot 2016 als arbeidsrechtadvocaat in het Duitse recht op een advocatenkantoor in Duitsland werkzaam. Vanuit het kantoor van Helex in Rotterdam adviseer en procedeer ik sinds mijn terugkeer bedrijven uit beide landen in het Duitse en Nederlandse arbeidsrecht. Het perspectief van de Nederlandse ondernemer of HR manager ken ik dus goed, ik begrijp zijn/ haar Nederlandse kijk op de onderwerpen. Ik kan daardoor goed uitleggen hoe de gang van zaken over de grens is en waarmee rekening moet houden. Zowel juridisch als op het gebied van cultuurverschillen.

Mijn collega´s Ute Acker en Christiaan van Rossum houden zich bezig met het Nederlandse en Duitse ondernemingsrecht en handelsrecht. Zij adviseren en begeleiden Nederlandse ondernemers die zaken doen in Duitsland of die handel drijven met Duitse partners. De focus ligt daarbij met name op technische toeleveringen aan de Duitse maakindustrie en de logistieke sector. Vanwege haar Duitse achtergrond kent Ute Acker de Duitse zakelijke cultuur en mentaliteit bijzonder goed. Inmiddels is zij meer dan 20 jaar in Nederland als advocaat actief.

Helex geeft tijdens de Duitslanddag een infosessie over de juridische en culturele do’s & don’ts bij aannemen van personeel in Duitsland. Kunt u hier alvast iets over vertellen?

Samen met Aldo Lodder, senior projectmanager exportadvies van de DNHK, geven we informatie en aantal tips. Wat het juridische gedeelte betreft, is het voor Nederlandse bedrijven vaak een verrassing, dat het Duitse arbeidsrecht voor bedrijven met weinig personeel in Duitsland veel flexibeler is dan in Nederland. Hoe flexibel, wat dan de mogelijkheden zijn, wat zinvol is in welke situaties, dat zijn onderwerpen waar we onder andere op ingaan. Aldo Lodder bespreekt concrete praktijkvoorbeelden die inzicht geven in (on)verstandige keuzes bij het aannemen van personeel in Duitsland.

Heeft u nog een laatste tip voor Nederlandse ondernemers?

Een goede en gedegen voorbereiding staan aan de basis van zakelijk succes in Duitsland. Bereid je goed voor en laat je adviseren voordat je de Duitse markt betreedt.

 

Standhouder Helex Advocaten & Rechtsanwälte

 

 

 

11 OKTOBER 2022 | DE RIJTUIGENLOODS AMERSFOORT