Duitse Markt: Cool Blue Opening van de winkel in Duitsland Essen

Online retailer Coolblue heeft eind augustus de tweede Duitse winkel in Essen geopend. Daarmee wordt ook de infrastructuur verder onder handen genomen: Vanaf nu bezorgt Coolblue kleine pakjes in en rond Essen met de fiets. Voldoende reden voor de DNHK om met Bart van der Vis, Director of Coolblue Germany, in gesprek te gaan over hoe hij de expansie op de Duitse markt aanpakt.

Bart van der Vis, Director of Coolblue Germany (Duitse Markt)

Coolblue is bijna een jaar actief in Duitsland. Wat viel jullie het meest op aan de Duitse consument?

Wij waren vooral positief verbaasd over de tevredenheidsscores die Duitse consumenten gaven voor onze eigen bezorgservice. Onze processen waren nog nieuw en in de eerste maanden waren we deze nog aan het finetunen. Toch was de NPS (indicator van klantentevredenheid) al veel hoger dan die in Nederland. Daardoor merkten we dat we de verwachtingen van de Duitse klant sneller overtroffen dan die van Nederlandse of Belgische klanten.

Hebben jullie in Duitsland dezelfde marketingaanpak als in Nederland of hebben jullie deze gaandeweg aangepast?

Onze aanpak en boodschap is vergelijkbaar. Alleen passen we onze uitingen en teksten wel lokaal aan. Wanneer je als merk nieuw bent voor een klant moet je jezelf eerst voorstellen, daarom zijn we in Duitsland uitgebreider in onze uitleg en vertellen we klanten eerst wie we zijn.

Is er verschil in wat Duitsers online voornamelijk aanschaffen ten opzichte van Nederlanders?

We zien over het algemeen dat er iets minder online wordt gekocht dan in Nederland. Dit zien
we over de gehele breedte. We zien daar geen grote verschillen tussen categorieën.

Cool Blue Transpoort fiets op de Duitse Markt

Corona zorgde voor een boost in het online shoppen. Is deze trend ook in Duitsland blijvend, nu we weer zonder beperkingen overal heen mogen?

We zien in Duitsland ook dat het percentage online verkopen van elektronica sterk boven het niveau van 2019 (pre-Corona) ligt.

Waar komt de derde winkel?

Op dit moment zijn we in meerdere steden in NRW op zoek naar een geschikte winkellocatie voor onze derde winkel. Waar deze winkel precies gaat komen, weet ik nog niet. De keuze voor een winkellocatie is een keuze voor vijf tot tien jaar. En we nemen de tijd voor die keuze.

Cool Blue op de Duitse Marktverkoopster met klant in de winkel

Welke tips zou je Nederlandse ondernemers geven als zij de stap naar Duitsland willen zetten?

Vraag je af welke taken & verantwoordelijkheden binnen je bedrijf een sterke lokale component kennen en neem daar mensen of externe partners in het land voor aan. Veel HR-zaken zijn per land sterk verschillend geregeld. Hier heb je dus echt lokale kennis nodig.