


Gezamenlijk gas geven op de energietransitie
Hoge gasprijzen, leveringszekerheid, afhankelijkheid van landen die fossiele brandstoffen leveren; het is duidelijk dat de energieproblematiek in onze beide landen hoog op de politieke agenda staat. Beide regeringen zijn ambitieus op gebied van milieu en klimaat. Door samen te werken kunnen beide landen de energietransitie versnellen. Met de bouw van een LNG-terminal bij het Duitse Brunsbüttel en de drijvende LNG-terminal in Eemshaven is de basis gelegd voor een nieuwe energie-infrastructuur waarmee vloeibaar gas naar Europa kan worden getransporteerd. Klaas van Kruistum en Günter Gülker spreken met Han Fennema, CEO van Gasunie, over de energiesystemen van de toekomst en de kansen voor de Duits-Nederlandse samenwerking.
Klaas van Kruistum is dagvoorzitter van de Duitslanddag 2022 in Amersfoort. Hij is bekend van veel verschillende radio- en televisieprogramma’s voor jong en oud. Binnenkort zal Klaas dan ook weer te zien zijn in met een nieuwe seizoen van het naar hem vernoemde programma Klaas Kan Alles: een stoer populairwetenschappelijk kinderprogramma over alles wat snel, groot, apart, interessant en verbazingwekkend is. Ook was hij te zien als presentator van o.a. ZappLive, Checkpoint en De Rekenkamer. Daarnaast was hij deelnemer van Wie Is de Mol? in 2016.
Han Fennema (1964) is sinds 2014 CEO van Gasunie. Hiervoor was hij werkzaam bij ExxonMobil, Eneco Energie en Enexis. Hij is in 1986 als bedrijfskundig informaticus afgestudeerd aan de Universiteit Twente. Gasunie is de laatste jaren bezig haar activiteitenportefeuille uit te breiden van aardgasinfrastructuur en -diensten naar energie-infrastructuur en -diensten en richt zich daarbij met name op Waterstof, Carbon Capture en Storage, Warmte en Groen Gas. Han is ervan overtuigd dat ons toekomstig energiesysteem veel meer integratie zal laten zien tussen electronen en moleculen, waarbij beide steeds groener zullen moeten worden. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.
Sinds 2013 is Günter Gülker directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Daarvoor vervulde hij diverse functies bij de DNHK en was hij plaatsvervangend directeur bij de Zuid-Afrikaanse Handelskamer in Johannesburg. Na het eindexamen volgde Günter een industriële opleiding en studeerde hij bedrijfskunde in zowel Nederland als Duitsland.