Werkwagen Infosessies
Bert van der Laan
Adviseur en ondersteuner Duitsland
Stichting Nedubex
Werkwagen Infosessies

“Klus in Duitsland”: wat moet er worden voorbereid?

Voertaal: Nederlands

Een klus met personeel of onderaannemers in Duitsland, wat moet er voorbereid worden?

Er is één Europa en het recht om vrij te reizen, te wonen en te werken in een ander EU-land. Toch moeten er een aantal formaliteiten geregeld worden als u een project gaat uitvoeren in Duitsland met uw personeel en/of onderaannemers.

 

Welke regels zijn van toepassing?
Uw werknemers die tijdelijk worden uitgezonden moeten evenveel verdienen en minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als hun collega’s in het gastland. Duitsland heeft deze Europese regelgeving voor tijdelijk werk “gründlich” uitgewerkt in het zogenaamde Duitse zwartwerk..
Bovendien Duitsland zou Duitsland niet zijn, als deze regels ook niet zouden worden gehandhaafd en bij overtreding volgen boete’s of stillegging van het werk.

 

Verplichte documenten te voorbereiding

> Voordat u start met een Duits project moet er aan een aantal formaliteiten worden voldaan. Voor projecten met Nederlandse werknemers of onderaannemers zijn een aantal aanvullende regels van toepassing. Veel beroepen en ambachten zijn in Duitsland beschermt en geldt verplichte tijdige registratie.

> Voordat u start met uw project, moet deze beroepen inschrijving geregeld zijn. De meeste Nederlandse werkgevers krijgen te maken met verplichte deelname aan het Duitse vakantiefonds en een melding van de werknemers bij de Duitse arbeidsinspectie.

> En… Let op: Eventuele onderaannemers en zelfstandig ondernemers dienen te voldoen aan dezelfde regelgeving! Schijnzelfstandigheid wordt in Duitsland bij een controle op de bouwlocatie zonder pardon zwaar beboet.

 

Kom naar de workshop en leer wat u moet regelen
Afhankelijk van de soort werkzaamheden die u uitvoert, dient u één en ander vooraf te regelen. Tijdens deze infosessie geven we u een verkort overzicht aan welke formaliteiten uw personeel en onderaannemers bij werken in Duitsland dienen te voldoen. De procedure is zeker niet moeilijk, echter aanvragen en meldingen moeten wel op tijd en nauwgezet worden gedaan.

 

Morgen een klus in Duitsland?
Bekijk dan deze uitlegvideo ter voorbereiding.

 

Bert van der Laan is sinds 2008 uw adviseur bij St. Nedubex voor Duits-Nederlandse samenwerking en relaties op het gebied van vastgoedontwikkelingen. Hij biedt ondersteuning van bouwbedrijven, architecten- en ingenieursbureaus bij opstart en werkzaamheden in Duitsland. Ook geeft hij workshops en voorlichting.