Zandstraalcabine Inspiratiesessies
Aldo Lodder
Senior projectmanager exportadvies
Duits-Nederlandse Handelskamer
blank
Bouke Wilens
Partner
Scope Design
blank
Brent Waterman
Co-founder/International Sales
Bambook
blank
Geert Kranendonk
Co-Founder
Mayoneur
blank
Lisette Brouwers
Product Manager Asian Foods
Fairtrade Original
blank
Martijn Hemelaar
Eigenaar
UNBEGUN
blank
Dr. Roland Mees
Director
ING Wholesale
blank
Wouter Winters
Directeur
Pidzh
Zandstraalcabine Inspiratiesessies

Duurzaam doorstarten in Duitsland — met o.a. Fairtrade Original, Bambook, Mayoneur, UNBEGUN, Scope Design en Pidzh

Voertaal: Nederlands

“Van duurzame producten de norm maken”. Dat is het motto van de Europese Commissie volgens het jaarverslag van het “Sustainable Products Initiative”. Duurzaamheid is uiteraard voor veel bedrijven in Europa een actueel thema, maar de consumentenverwachtingen, regelgeving en trends verschillen per land. Ook tussen onze twee buurlanden zijn er een aantal belangrijke verschillen waar u als duurzame ondernemer rekening mee moet houden.

Tijdens deze interactieve kennissessie delen succesvolle Duitse en Nederlandse bedrijven hun ervaring op het gebied van duurzaamheid in Duitsland. Heeft u misschien vragen zoals: Wat zijn de verwachtingen van Duitse klanten van een duurzaam product? Zijn er overheidssubsidies voor circulair ondernemen?  Wat zijn de belangrijkste lessons learned van deze bedrijven? Meld u dan meteen aan voor deze sessie en leer van de ervaring van topbedrijven.

Bent u net gestart in Nederland en bent u er al klaar voor om de internationale markt te veroveren? Ook dan is deze kennissessie interessant voor u, want na de paneldiscussie geven we het podium aan een aantal duurzame startups die de Duitse markt willen betreden. De startups pitchen hun product en Duitslandstrategie aan een jury van ervaren ondernemers. Zo krijgen startende ondernemers praktische tips en trucs voor een snelle en efficiënte start in Duitsland. En u als deelnemer profiteert niet alleen van de gedeelde expertise maar bent zelf ook onderdeel van de jury. Hoe het precies werkt? Dat ziet u tijdens de kennissessie.

 

Tijd Programmapunt
14.15 uur Introductie door moderator Aldo Lodder
14.20 uur Keynote MVO en duurzaamheid door Roland Mees
14.30 uur Paneldiscussie met Lisette Brouwers, Quirine de Weerd, Niels Visser, Brent Waterman en Bouke Wilens
15.00 uur Jurypanel en start-up pitches
15.10 uur Afsluiting door moderator Aldo Lodder

 

Bouke Wilens is partner en Industrial Design Professional bij Scope Design & Strategy. Scope Design is een eigentijdse ontwerpstudio in Amersfoort waar met passie en creativiteit oplossingen gecreëerd worden voor de strategische ambities van opdrachtgevers. Met expertise op het gebied van User Experience worden producten, interacties en product service systems bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd waarmee onze opdrachtgevers commerciële groei realiseren. Als design professional is het Bouke’s ambitie om samen met inspirerende partners innovatieve ideeën te realiseren die een positieve impact hebben op de gebruiker en de uitdagingen van onze leefomgeving.

Hoi, ik ben Brent Waterman! Binnen Bambook is Brent verantwoordelijk voor de internationale B2B-sales van hun notitieboeken. Er is (letterlijk) nog een hele wereld te winnen. Daarom vindt hij het geweldig om hun missie en producten te pitchen aan een nieuwe markt. Daarnaast houdt hij ervan om een kijkje achter de schermen te nemen bij de bedrijven die met Bambook werken. Hij gelooft dat mensen sneller voor duurzame alternatieven kiezen als ze geen concessies hoeven te doen. Dat is precies waar Bambook voor staat.

Geert Kranendonk is een ondernemer in hart en nieren en weet het publiek te enthousiasmeren met een manier van storytelling. Een ondernemer die mvo hoog in het vaandel heeft staan. Met een sterke achtergrond in horeca kan Geert genieten van goed eten en drinken. Een moment creëren tussen werk en plezier.

Lisette Brouwers bekleedt sinds 1996 diverse brand / product management rollen in FMCG, hoofdzakelijk food. Zowel B2C als B2B. Momenteel Product Manager bij Fairtrade Original, verantwoordelijk voor Wereldkeuken producten uit Azië voor de Nederlandse, Duitse en Franse markt. Key woorden: Food Innovatie – Fairtrade – Vegan – Clean label – Asian Foods – Food Marketeer

Martijn Hemelaar is eigenaar van het duurzame accessoiresmerk UNBEGUN. Als kleine jongen verdiende hij zijn zakgeld op de Amsterdamse markten. Daar werkte hij voor het eerst met marktzeilen. Jaren later kwam hij met het idee om diezelfde oude marktzeilen nieuw leven in te blazen. Het avontuur van UNBEGUN was begonnen. Want in een wereld vol afdankertjes is er meer dan genoeg materiaal om te upcyclen. Oersterk materiaal dat jarenlang de elementen heeft getrotseerd. Maar ook prachtig materiaal dat ongebruikt op de fabrieksvloer eindigt. Of het nou veel heeft meegemaakt of weinig, UNBEGUN transformeert het tot tassen en laptop sleeves. Onvervalst Amsterdamse producten, ieder met een eigen identiteit.

Roland Mees is directeur duurzame financiering bij ING Wholesale Banking in Amsterdam. Roland ontwierp en initieerde het kredietproduct, dat de rente op een lening voor algemene bedrijfsdoeleinden combineert met de jaarlijkse verbetering van de duurzaamheidsprestaties van de klant, zoals gemeten door een ESG-ratingbureau. Roland heeft gedurende vele jaren verschillende functies bekleed binnen en buiten ING op het gebied van structured finance, programmamanagement, data-infrastructuur en kredietrisicomodellering. Hij heeft een mastergraad in wiskunde van de Universiteit Utrecht, een graad in bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en een doctoraat in praktische filosofie en ethiek. In november 2019 publiceerde hij zijn boek met de titel Sustainable Action and Motivation, Pathways for Individuals, Institutions and Humanity. Naast zijn baan bij ING is Roland hoogleraar praktijk van de bedrijfsethiek aan de universiteit van Groningen.

Als eigenaar van het bedrijf Pidzh (Partner in Duurzaamheid) maakt Wouter Winters zich dagelijks hard om de maatschappij in alle opzichten te verduurzamen. Hiervoor heeft Wouter een methodiek ontwikkeld welke voornamelijk MKB-ers begeleid in hun proces. De Sustainable Development Goals worden als leidraad gebruikt.