Postwagon 1A Infosessies
Marije van der Tol
Advocaat & Rechtsanwältin
HELEX Advocaten & Rechtsanwälte
blank
Aldo Lodder
Senior projectmanager exportadvies
Duits-Nederlandse Handelskamer
Postwagon 1A Infosessies

Aannemen van personeel in Duitsland: do’s & don’ts

Voertaal: Nederlands

Het aannemen van personeel in een ander land grens kan een hele uitdaging zijn, zelfs als het gaat om ons buurland Duitsland. U krijgt bij het werven en selecteren van personeel in Duitsland te maken met andere wettelijke regels, een andere taal, en met cultuurverschillen in de sollicitatiefase en bij de contractonderhandelingen. Met andere mogelijkheden dan u gewend bent.

U krijgt in deze infosessie informatie en tips over diverse aspecten rondom het aannemen van personeel in Duitsland. Er zullen enkele opvallende Duitse juridische voorschriften aan de orde komen, die het Nederlandse ondernemers makkelijk maken om ter plaatse personeel in dienst te nemen. Op sommige punten makkelijker zelfs dan u in Nederland gewend bent. Ook zal er aandacht zijn voor verschillen in bepaalde arbeidsvoorwaarden en voor gangbare contractuele afspraken in Duitsland die in het oog springen. Kandidaten uit Duitsland hechten regelmatig andere waarde aan bepaalde arbeidsvoorwaarden dan u gewend bent.

De twee presentatoren kennen de ervaringen van Nederlandse ondernemers in Duitsland als geen ander en delen dit graag met u. Wat valt mee, wat valt tegen bij het aannemen van personeel in Duitsland.

Deze sessie is bedoeld voor ondernemers die eraan denken personeel in Duitsland aan te nemen, of daar al mee bezig zijn en willen uitbreiden.

 

Marije van der Tol, advocaat & Rechtsanwältin bij HELEX Advocaten & Rechtsanwälte. Zij beschikt over een unieke combinatie van jarenlange praktijkervaring in de arbeidsrechtpraktijk in Nederland en in Duitsland. Vanaf 1996 is zij werkzaam als arbeidsrechtadvocaat, in eerste instantie alleen in Nederland (Amsterdam). Van 2011 tot 2016 woonde zij in Midden-Duitsland. Daar was zij als Europees advocaat werkzaam in de lokale Duitse arbeidsrechtpraktijk en bouwde zij daarnaast een Nederlandse desk op. In 2013 werd zij als Rechtsanwältin toegelaten tot de Rechtsanwaltskammer. Vanuit Nederland adviseert Marije van der Tol momenteel Duitse en Nederlandse ondernemingen van groot tot klein in de meest uiteenlopende arbeidsrechtelijke aangelegenheden. Ook procedeert zij in beide landen. Haar collega’s bij HELEX Advocaten en Rechtsanwälte zijn gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en handelsrecht in Nederlands-Duitse zaken.

 

Aldo Lodder werkt sinds 2011 bij de Duits-Nederlandse Handelskamer, eerst als recruitment consultant en vervolgens als senior projectmanager exportadvies. Ook verzorgt hij lezingen en (inhouse-)seminars over de kenmerken van de (zaken)culturen in beide landen. Door zijn ervaring met de individuele begeleiding van kandidaten én bedrijven, geeft hij aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden inzicht in (on)verstandige keuzes bij het aannemen van personeel in/uit het buurland.