14.30 - 15.30
Workshop
A
Sönke Denker
Jurist
DNHK
Elisa Gentzsch
Exportadviseur
DNHK
Michael Schlenke
CEO
The Caretakers

Domoticatrend in Duitsland – kansen voor producenten & installateurs

Voertaal: Nederlands

In Duitsland wordt momenteel versterkt ingezet op toepassing van (digitale) technologieën in gebouwen en huishoudens. Deze trend, die in Nederland enkele jaren geleden inzette, leidt ertoe dat er meer nieuwe technologische innovaties worden verwerkt bij (ver-)bouw van gebouwen en er meer domotica worden gebruikt door de eindgebruiker. Deze workshop laat zien hoe Nederlandse ondernemers kunnen inspelen op de ontwikkeling bij de Oosterburen. Laat u informeren over hoe u kansen kunt benutten bij zowel export en verkoop als bij installatie van producten.

Als producent of installateur komt u in Duitsland in aanraking met afwijkende verwachtingen en andere juridische randvoorwaarden. De voornaamste valkuilen worden in deze workshop geschetst door experts en ervaringsdeskundigen

U krijgt een introductie in de huidige situatie, trends en ontwikkelingen. Daarnaast neemt u praktische tips voor de juiste benadering van de markt mee naar huis. Zet bijvoorbeeld niet teveel in op technologische specificaties, maar maak de producten en de toepassing ervan begrijpelijk. Hoe overtuigt u uw doelgroep? En hoe neemt u o.a. angst voor privacy-thema’s weg?

Praktijkverhalen van ondernemers geven u inzicht in alledaagse wetenswaardigheden en laten u zien hoe Nederlandse ondernemers de stap naar Duitsland reeds succesvol hebben gemaakt. Na afloop bestaat bovendien ruime gelegenheid om uw persoonlijke vragen voor te leggen aan de deskundigen.

Sprekers
Deze workshop wordt geleid door Michael Schlenke, CEO The Caretakers:
De zakelijke focus van Michael Schlenke ligt op de ontwikkeling en omzetting van strategieën van demografische ontwikkeling. Schlenke is expert op het gebied van internationale marktbetredingsstrategieën. Met zijn adviesbureau The Caretakers adviseert en begeleidt hij ondernemingen bij hun marktentree in de groeiende healthcare-markt. Schlenke is Universal Design Expert, lid van internationale Think Tanks en houdt door heel Europa voordrachten over Universal Design, Smart Home en Healing Architecture.

Namens de DNHK krijgt u praktische tips van de contactpersonen voor vragen over werkzaamheden in Duitsland:
Elisa Gentzsch is sinds 2016 als exportadviseur werkzaam bij de DNHK en ondersteunt ondernemers uit de bouw-, energie- en installatiesector bij hun marktbetreding in het buurland. Daarvoor was zij werkzaam als project manager en onderzoeker op het gebied van marktpositionering en marketing voor bedrijven.
Sönke Denker is jurist bij de DNHK en adviseert ondernemers omtrent het Duitse handels-, vennootschaps- en arbeidsrecht en ondersteunt daarnaast bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden en distributie-overeenkomsten volgens de Duitse wetgeving. Voordat hij in 2015 bij de DNHK werkzaam werd, werkte hij als advocaat op een Duits kantoor.

Ben Kuipers, directeur-eigenaar Loohuis Installatiegroep B.V. (aangevraagd)
Ben Kuipers staat aan het hoofd van de Loohuis Installatiegroep met 8 Nederlandse vestigingen en één Duitse vestiging. Sinds 1996 werkt het bedrijf ook vanuit een eigen vestiging in het Duitse Rheine om de markt in het buurland beter te kunnen bedienen. Het bedrijf heeft een rijke ervaring op het gebied van ontwerp, realisatie, onderhoud en beheer van alle technische installaties in woningen, woongebouwen, utiliteitsbouw en industrie. Ben Kuipers is tevens honorair consul van de Bondsrepubliek Duitsland voor Overijssel en Gelderland.